September on tarkusekuu. Uued leiud ajakirjandusest.

  • Alustan sellest, et on valminud justiitsministeeriumi kontseptsioon kooseluseaduse eelnõu kohta. Ministeerium saatis laiali kirja (pdf) ja ootab tagasisidet. Delfi palus minult selle asja kohta kommentaari, mis on seal loetav:
    Martin Vällik: Kooseluseaduse kontseptsioon sordib osa inimesi teisejärgulisteks

    Väljendan seal arvamust, et kontseptsioon on puudulik ja riik süüdistab homoseksuaale kaudselt abielu positsiooni halvendamises. Veel arvan, et see kontseptsioon on liigne ja asjatu vastutulek kohalikele kirikutegelastele ja konservatiividele, kulukas vaheetapp, mis tegelikult kedagi lõplikult ei rahulda. Avaldan toetust sooneutraalsele abielule ning imestust selle üle, kuidas riik üldse saab arutada kontseptsiooni, mis rajab inimeste vahele uusi barjääre, selmet neid maha võtta. Pikemalt siis Delfis, siia seda lugu täispikkuses ei pane, kuna lubati honorari maksta. Kommentaarid on valdavalt nagu ikka, kuid mingil juhul ei esinda need Eesti elanike enamust.

  • Kontseptsiooni on kommenteerinud EELK:
    Luteri kirik: tegelgem kooselu asemel ristivanematega
    Tegu on minumeelest teema trollimisega stiilis “miks me tegeleme sellega, kui minu arvates on tollega tegelemine hoopis vajalikum”.
  • Postimehe toimetaja Alo Raun arvab, et tegu on kompromissiga, mis võiks rahuldada nii samasoolisi kooselulisi kui ka konservatiivsemaid inimesi, kuna abielu jääb puutumata:
    Alo Raun: laskem koos elada

    Minu meelest võiks mõlemad «vastaspooled» tunnustada ministeeriumi suuri pingutusi leida selles küsimuses ühisosa. Tegu on pika protsessi tulemusega, kus on näha tõsist püüdu jõuda tulemuseni. Vaevalt oleks võimalik leida veel täpsemat «hundid söönud, lambad terved» kompromissi, arvestades tänapäeva maailma ja meie ühiskonna tegelikkust.

    Arvan, et Alo on pingutatult heatahtlik ja teeb pooliku mängu juures paremat nägu kui vaja (parem pool muna kui tühi koor), aga eks näis – kui ka see kontseptsioon IRL-i tõttu kõrvale lükatakse, siis saab aina selgemaks, et ei olda mitte “abielu kaitsel”, vaid tahetakse lihtsalt “homodele ära teha”.

  • Tootja vabandas sünnidefekte põhjustanud ravimi tagajärgede pärast 50 aastat hiljem

    Hommikuse iivelduse vastu mõeldud ravim talidomiid tõi raseduse ajal tarbimisel kaasa lühemate käte ning jalgadega beebide sündimise 1950-ndatel ja 60-ndatel […]

    “Talidomiidi tragöödia leidis 50 aastat tagasi tänasest täiesti teistsuguses maailmas. Rahvusvaheline teadlaste kogukond, ravimitööstus, seaduseandjad ja täidesaatev võim on pidanud sellest palju õppima,” leidis Stock.

  • Paksumaksuga haigekassat päästma
    Andres Võrk, Praxis

    Selgub, et kui kõik 16-65-aastased, kellel on kehamassiindeks alla alumise normväärtuse (<19) või üle ülemise normväärtuse (>25), peaksid maksma maksu minu poolt pakutud suurustes (nt mõõduka ülekaalu puhul 30 eurot aastas iga normväärtust ületava kg/m2 kohta, suurema ülekaalu puhul veelgi enam), siis saabki kenasti puudujääva 0,4% SKPst kokku. Tänases väärtuses oleks paksumaksu kogutav summa sama palju, kui kulub Haigekassal perearstinduse rahastamise peale (ca 70 mln eurot aastas, vt 2012 eelarvet).

    ——————————-
    Lisatud neli tundi hiljem, peale kriitilise tagasiside saamist inimestelt!
    ——————————-

    Kallid lugejad, ajakirjanikud ja ühiskonnateadlased!

    “Paksumaksu” näol on tegemist puhta naljaga, mitte mingi reaalse ettepanekuga.

  • Kas alternatiivmeditsiin on olemas?
    Naomi Loogna, Maaleht

    Homöopaatias ei ravita ravimitega, sest ravimeid kasutatakse üliväikestes annustes, mille lõpplahjendustes ei pruugi raviainet enam üldse olla. Selliste üliväikeste annuste kasutamine pole teaduslikult põhjendatud. Homöopaatilise ravi tulemust mõjutab pigem psühholoogiline pool, autosugestioon ja psühhoteraapia.

  • Üks isiklik uudis on mul ka, täitsa tarkusepäevaga seotud (vihje on pildil loo alguses), aga kuivõrd seda ajakirjanduses ei kajastata, siis las ta olla.

184 Replies to “September on tarkusekuu. Uued leiud ajakirjandusest.”

  1. @dig:
    kui Sa juba nö ilusate sõnadega vürtsitatud tee joomisesse teatava halvakspanuga suhtud, siis mida põrmustavat kostad selle nädalapäevad vana Õhtalehe loo peale? PARATÄHESTIK! Kus ja milliseid paranähtusi võib Eestist leida?

    Luupainajad, kodukäijad, energiavampiirid, libahundid

    Õhtud üha pimenevad, hämarusest kuuldub kahtlasi samme, taevas võbelevad veidrad valguskerad ja sinised tulukesed. Meie unedesse ilmuvad luupainajad, toanurgas nohiseb kodukäija. Eriti soodne aeg paranähtustega põrkumiseks olevat sügisene pööripäev.

    Just sügise lähenedes hakkavad paranormaalsed nähtused mingil põhjusel pead tõstma. Nende uurijad väidavad, et eriti on põhjust silmi-kõrvu lahti hoida pööripäeva paiku, mis tänavu langeb 22. septembrile. Põhjuseks oletatakse sel ajal Maad mõjutavaid geofüüsilisi ja magnetnihkeid.

    Tähtis on valida ka õige kellaaeg. Tondiküttimisele pühendatud veebikülgedel soovitatakse valvsaks muutuda kella üheksa paiku õhtul. Paranähtuste haripunkt saabuvat südaööl ning pärast kella kolme öösel olevat juba üsna lootusetu ebamaiste olevustega silmitsi sattuda.

    Seletamatus orienteerumiseks koostasime väikese entsüklopeedia. Ehk oled sinagi midagi allloetletust omal nahal kogenud?

  2. salvey ütles:

    @dig:
    kui Sa juba nö ilusate sõnadega vürtsitatud tee joomisesse teatava halvakspanuga suhtud,

    Täpsuse huvides olgu märgitud, et ei artikkel ega minu kommentaar sellele ei rääkinud sõnagi tee joomisest. Artikkel rääkis, et poliitikule meeldib taimedega tegeleda. Kas jutt käib nende teeks, süldiks või saapataldadeks tegemisest, kas joomine üldse asjasse puutub ning kas huvitavaks toimeaineks on salitsülaadid, tanniinid või kannabinoidid, selle peab lugeja ise juurde mõtlema.

    Mina virisesin artikli nende osade üle, mis klassikalist umbluud edendavad.

  3. @dig:

    Mina virisesin artikli nende osade üle, mis klassikalist umbluud edendavad.
    Artiklis on kirjas: Poliitik Marika Tuus-Laul teab ravimtaimedest kõike – kreeme, rohtusid ja drooge.

    Eesti vanarahva tarkusi pole mõtet maha teha, järsku läheb kunagi vaja. Hi, hi, hi.

    Ma lohutan Teid: see, et Te praegu noor ja terve olete, läheb varsti mööda. Paljud sellised põhimõttekindlad eitajad on oma suhtumist kardinaalselt muutnud siis kui häda käes ja tormanud erinevate “nõidade ja ravitsejate juurde” abi otsima.

    Ma kuulun Salveyga samasse parteisse ja väidan, et ravimtaimedest teed on maitsvad ja kasulikud. See, et teadlased ei ole (võimalik, et tänu uuringute rahastajate soovidele! irw, irw, irw) ravimtaimede kasulikkust kindlaks teinud, ei vähenda näiteks raudrohu tee mõju köha puhul. Köhisin kunagi ligi 3 nädalat, elasin lausa polikliinikus, kus minuga tehti 100 imet, aga paranemine oli nigust kommunismus, mis ei saabunud vaid terendas kaugel silmapiiril … tundsin sel ajal ennast laborihiirena, kellega katseid tehakse.

    Köhahoogu nägi pealt üks vana naine, kes küsis: Miks sa laps raudrohu teed ei joo? Terveks sain 2 päevaga. Arsti lolli küsimuse peale, kuidas ma tervenesin, sai vastatud, et teed jõin.

  4. Teadupärast tähistatakse septembri lõpus püha teotuse päeva. Sel puhul teotab Illinoisis tegutsev katoliku piiskop talle ebameelepärase partei poliitikuid pühasti, nagu vahendab The Freethinker:

    Bishop Thomas Paprocki, of Springfield, said that Catholics need to “think and pray very carefully” about their votes in the upcoming election.

    He threatened voters with damnation for supporting candidates who promote actions or behaviours that are “intrinsically evil and gravely sinful”. Such support makes a voter “morally complicit” and places the eternal salvation of his or her soul in “serious jeopardy”.

  5. Tartu Postimees kirjutab, kuidas maailmalõpp jälle ära jäi.

    Nädala enda haardesse võtnud Teadlaste Öö festivali alateema oli maailmalõpp. Sukelduvate teadlaste öö vastu laupäeva Auras oli maailmalõpust kaugel.

    Itku ja hala maailmalõpu üle ei olnud kuulda üheski basseinis ega saunas (naiste sauna eest ei või siinse reportaaži kirjutaja pead anda), samuti banketilaua ümbruses. Populaarteaduslikkust oli see-eest näha ja kuulda siin ja seal. Isegi tikuvõileibade vahel auras garneeringuks lämmastikujää.

  6. New York Times räägib, kuidas jalgrattakiivrid jalakäijate tervisele pahasti mõjuvad.

    In the United States the notion that bike helmets promote health and safety by preventing head injuries is taken as pretty near God’s truth. Un-helmeted cyclists are regarded as irresponsible, like people who smoke. Cities are aggressive in helmet promotion.

    But many European health experts have taken a very different view: Yes, there are studies that show that if you fall off a bicycle at a certain speed and hit your head, a helmet can reduce your risk of serious head injury. But such falls off bikes are rare — exceedingly so in mature urban cycling systems.

    On the other hand, many researchers say, if you force or pressure people to wear helmets, you discourage them from riding bicycles. That means more obesity, heart disease and diabetes. And — Catch-22 — a result is fewer ordinary cyclists on the road, which makes it harder to develop a safe bicycling network. The safest biking cities are places like Amsterdam and Copenhagen, where middle-aged commuters are mainstay riders and the fraction of adults in helmets is minuscule.

    “Pushing helmets really kills cycling and bike-sharing in particular because it promotes a sense of danger that just isn’t justified — in fact, cycling has many health benefits,” says Piet de Jong, a professor in the department of applied finance and actuarial studies at Macquarie University in Sydney. He studied the issue with mathematical modeling, and concludes that the benefits may outweigh the risks by 20 to 1.

  7. Jalgrattakiivreid mainib suitsetamisest loobumise, mahesöömise jmt kõrval tänases EPL-is ka TÜ vanemteadur Kadri Simm, kelle osutusel on jutt omavastutusest järjekindlusetu.

    Juba aastakümneid tagasi selgus seos suitsetamise ja kopsuvähi vahel, hilisemad arengud geneetikas tõstatasid vastutuse ja tervisekäitumise küsimuse uuel moel ning lisaks loeme igapäevaselt meediast „teadusuudiseid”, mis paljastavad erinevate toiduainete ja harjumuste mõju inimeste tervisele. Need arengud ning pidevad näpunäited selle kohta, et brokolit süües on võimalik peaaegu igavesti elada, jätavad aga tähelepanuta fakti, et haiguste põhjuslikkus on enamasti äärmiselt kompleksne.

    Sageli on isiklikku vastutust kilbile tõstvate argumentide probleemiks see, et seda tehakse valikuliselt, ebajärjekindlalt. Kas ilma jalgrattakiivrita õnnetusse sattunud inimene peaks oma ravi eest ise maksma? Kui noor inimene on valinud suitsetaja tee, kas siis samamoodi on direktor valinud stressirohke töökoha? Kui esimene peaks oma kopsuvähi ravi ise kinni maksma, siis kas ka teine peaks oma insuldi või muud kõrge stressiga kaasnevad hädad omast taskust tasuma? /—/

    [P}ole kahtlustki, et lõppkokkuvõttes oleme need ikka meie ise, kes suitsetamise maha peavad jätma ja kreemikoogi söömata. Samal ajal on selge, et ümbritsevad normid ja hoiakud võivad meie tervisekäitumist mõjutada. /—/

    Samamoodi nagu meil pole mõtet rääkida näiteks ühiskonnavälisest kultuurist või moraalist, ei saa ka inimeste tervisekäitumist lahutada sotsiaalsest kontekstist. /—/

    Üldistades võib väita, et vaesus tõepoolest teeb haigeks. Seda isegi siis, kui võtta arvesse, et vaesemad inimesed sagedamini suitsetavad, söövad ebatervislikult ja liiguvad vähe. Ka neid faktoreid arvestades haigestub ja sureb vaeseid ikkagi ebaproportsionaalselt rohkem. Lisaks vaesusele on rahvatervishoiuga tegelevad teadlased leidnud seoseid ka tervise ja sotsiaalse kapitali ning usalduse vahel, ja mis kõige huvitavam (esmapilgul ehk uskumatugi) – inimeste suremust ja tervist mõjutab vähem ühiskonna üldine rikkuse tase ning hoopis rohkem see, kuidas, st kui võrdselt see rikkus on ühiskonnas jaotunud.

    Mida egalitaarsem ühiskond, seda tervemad inimesed. /—/

    [P]aternalistlikud tervishoiust lähtuvad otsused pole tegelikult midagi uut, pigem on see sama põhimõtte laiendamine järjest uutele valdkondadele. Kunagised kanalisatsioonide väljaehitamised linnades, turvalisemad töötingimused tööstustes ja organiseeritud prügikogumine võeti üle saja aasta tagasi ette ka omavalitsuste poolt ning paranenud hügieenitingimusi ja pikenenud eluiga naudime me kõik. Samal ajal on selge, et kõiki potentsiaalseid ohte ja kahjustamisi pole võimalik ja mõistlik selliste ennetavate meetmetega hallata.

  8. Hüpotees, et allergiates on süüdi liigne puhtus, hakkab ümber kukkuma (koos “talupojaloogilise” rööpjäreldusega, et kasimatus on tervisele kasulik). Allikas: forte.ee

    Enam kui 20 aasta jooksul pärast “hügieenihüpoteesi” püstitamist kogutud tõendite üksikasjaline analüüs kinnitab nüüd, et esialgne oletus ei pea vett.

    Ühendkuningriigi ja Iirimaa nakkuste ennetamise liidu riiklikul konverentsil Liverpoolis aruannet esitlenud kaasautor, Londoni hügieeni ja troopilise meditsiini kooli auprofessor Sally Bloomfield selgitas: “Arusaam, mille kohaselt kokkupuude mikroobidega on immuunsüsteemi tervise seisukohalt kriitilise tähtsusega, peab põhimõtteliselt paika. Kuid arvamust, nagu ohustaksid astma ja muud allergilised tervisehäired rohkem selliseid lapsi, kes tänu hügieenilises kodus elamisele nakatuvad harvem, ei kinnita miski.”

  9. Postimees räägib, et J. K. Rowling võtab blasfeemiapäeva täie tõsidusega.

    Möödunud nädalal ilmunud raamatus «The Casula Vacancy» on sikhist tüdruk, keda kiusatakse ning sõimatakse suureks hermafrodiidiks ja karvaseks meesnaiseks, edastab The Telegraph.

    Sikhide esindaja sõnul loevad nende juhid Rowlingi romaani tähelepanelikult läbi ning kui seal on midagi väga ebameeldivat, keelavad selle avaldamise.

    «Teeme kõik, et see raamat Indias müügile ei jõuaks,» lausus sikhide esindaja.

  10. BBC räägib Cambridgeshire naisest, kes pani lapse suu piiblilõikudega kinni.

    Health workers failed to spot risks posed by a mother who stuffed pages of the bible into her six-week old daughter’s mouth before killing her.

    Julia Lovemore, who had “religious delusions” and bipolar affective disorder, smothered her daughter, Faith, in 2009.

    A report found Cambridgeshire and Peterborough NHS Trust failed to recognise the threat posed by Lovemore.

  11. Business Insider vahendab kosmoseuudiseid mootorite maailmast.

    Researchers at University of Huntsville in Alabama say they are using “Dilithium Crystals” in a new fusion impulse engine that could cut the travel time to Mars down to as little as six weeks, not the six months it takes now.

    Txchnologist, an online magazine sponsored by General Electric, talked to team member and aerospace engineering PH.D. candidate Ross Cortez, he said “The fusion fuel we’re focusing on is deuterium [a stable isotope of hydrogen] and Li6 [a stable isotope of the metal lithium] in a crystal structure.”

    Mootoriteks taotakse tuumatööriistad:

    The whole projects is only possible from repurposing military nuclear testing equipment, essentially stuff America used to test nuclear weapons.

  12. @dig:

    Märgitagu, et pärast sõda tegutses Huntsvilles nii palju saksa raketiteadlasi, et nad panid sellele naljaviluks nime Peenemünde-Süd (viidates asjaolule, et nad olid vähe varem töötanud kohas nimega Peenemünde-Nord; Peenemünde-West oli sellest mõni kilomeeter läänes olev lennuväli ja selle juurde kuuluv väike lennuväe uurimiskeskus, kus töötati välja tiibraketti V-1; ning tollal võinuks vabalt olemas olla ka Peenemünde-Ost – Kapustin Jari raketipolügoon Volga ääres).

  13. Postimehes Malle Pärn: kirik ja muutuv ühiskond

    Lihtsalt järeleandmine inimeste soovidele, väide, et «ka nemad tahavad õnnelikud olla», ei kustuta Piiblis mitmes kohas äratoodud karmi hukkamõistu meestevahelisele seksuaalsuhtele. Põhjenduseks tuuakse see, et mitmed käsud ja ettekirjutused on meie ajal ebaolulisteks arvatud. Aga ma ei tea, et oleks «tühistatud» midagi niisugust, mille eest Jumal Mooseselt eksija surmaga karistamist nõudis. Ja veel, Piiblis pole ühtki kirjakohta, mis õigustaks homosuhet.

    Analoogia mõttes toon näite: Piiblis on paar kirjakohta, mis otsesõnu keelavad naisele õpetamise ja koguduses kõnelemise, nende lähem uurimine (eksegees) aga tõestab, et neil kirjakohtadel pole midagi tegemist kiriku praeguse vaimuliku ametiga. Ja palju rohkem on Piiblis neid kirjakohti, mis sisuliselt toetavad naisele vaimuliku ameti lubamist. Seda teemat käsitlesin üsna põhjalikult oma Usuteaduse Instituudi diplomitöös.

    Taaveti ja Joonatani hella ning puhast sõprust ei saa ega tohi kuidagi homosuhteks pidada. Ning Jumala armastus ei tähenda seda, et inimene võib kõike teha – sellisest suhtumisest lähtudes võiks kuulutada «kehtetuks» või aegunuks juba kõik käsud ja keelud.

    (piiblitõlgenduste koha pealt ma ei oska kindlasti miskit tarka arvata, siinkohal saaks dig, tuntud kohaliku piibli eksperdina mõne sobiva/sobimatu kirjakohaga välja tulla ilmselt)

    Meego Remmel: asendusemadus peaks Eestis keelatuks jääma kui piiblis peaks ka miskit asendusemaduküsimuse koha pealt kirja pandud olema, siis M.R. moodsa vaimulikuna ei paista igatahes seda oma kirjatöös jutuks võtma.
    (Ma ise olen med. näidustuse korral asendusemaduse poolt pigem, ma arvan.)

  14. Daily Mail räägib tegelasest, kelle peenise külm pärast peenisesuurendamis- ja ümberlõikusoperatsiooni ära võttis.

    Nash, who served in the Army in 1968 and 1969, went to the VA hospital in Lexington on October 28, 2010, to have a penile implant and circumcision.

    Nash’s attorney, Larry Jones of Jones Ward law firm in Louisville, said that after the procedure a nurse packed Nash’s groin in ice for 19 hours.

    ‘It basically caused frostbite on his penis, which eventually caused gangrene,’ Jones said.

    Nagu Daily Mail’ile kombeks, on saadaval ka kahtlasi faktiväiteid:

    ‘In addition to robbing someone of their manhood, they’ve robbed him of the simple ability to urinate just like every other person who lives in this world.’

    Urineerimisvõtete uurijad on tähele pannud, et päris maailmas on miljardeid ja miljardeid inimesi, kes täiesti ilma peeniseta edukalt urineerida suudavad.

  15. Salon vahendab rassisti surma.

    Rushton’s infamous theory about race and intelligence can be summed up in two words: size matters.

    He postulated that brain and genital size are inversely related, implying that whites are more intelligent than blacks and that Asians are the smartest of all.

    Saying that Rushton’s ideas were “monstrous” and “simply do not qualify as science,” David Suzuki, an actual geneticist, debated Rushton on the Western Ontario campus in 1989 before 2,000 students and more than 100 reporters and television crews. Security was tight inside and out of the auditorium.

  16. @salvey:

    Praeguses nn. kristluses on ka Pauluse luulutused WC potist alla lasted ja piibli valeõpetuse asemel troonib New Age mõjutustega eduteoloogia. Kuidas saab naine koguduses vait olles olla õpetaja? Järsku suhtleb ta koguduseliikmetega tummade keeles? Irw, irw, irw….

    Vastuse leiab siit: http://www.biblebasicsonline.c.....10304.html. Selle järgi peab naine olema madalam kui muru: alandlik, vaikne kodukana, kelle põhiülesanne oleks lapsi sünnitada ja meest ümmardada. Sisuliselt sünnitusmasina ja köögikombaini ristsugutis. Kodust välja ei ole usklikul naisel eriti asja.

    … Kuna Jumal on meessoost, tuleb järeldada, et ainult vennad võivad täita Jumala Sõna õpetamise kohta ühiskonnas. Sellest räägitakse väga lihtsalt 1Korintlastele 14:34: “Olgu naised koguduses vait, sest neil ei ole luba kõnelda“. Läkituses Tomoteusele (2:11-15) selgitatakse seda sündmustega, mis toimusid Eedeni aias, kus Eeva õpetas Aadamit pattu tegema, sellepärast ei pea ka naine praegu meest õpetama. See fakt, et Jumal lõi Aadama enne Eevat, tähendab ennem seda, et “naise pea on mees” (1Korintlastele 11:3), kui vastupidi. Kõige selle tulemusel “Naine õppigu vaiksel viisil, olles kõigiti alistuv. Aga naisel ma ei luba õpetada ega valitseda mehe üle, vaid ta elagu vaikselt. Sest Aadam loodi enne, siis Eeva; ega Aadamat petetud, vaid naist peteti ja ta sattus üleastumisse, aga ta saab õndsaks lastesünnitamise läbi, kui ta jääb ususse ja armastusse ning pühitsusse mõistliku meelega” (1Timoteusele 2:11-15).
    Sellest on selge – Piibel eraldab erinevad ülesanded usklikele, meestele ja naistele. Mõningatel juhtudel räägitakse naistest, et nad “läheksid mehele ja tooksid lapsi ilmale, valitseksid majatalitusi” (1Timoteusele 5:14). See tähistab nende vaimse tegevuse sfääri – maja. Järelikult määratakse ühiskondlik tegevus koguduses, mehele.

    Pr. Pärn oleks võinud panna lingi, kus tema diplomitööd lugeda saaks, aga … Elunautijad või enesepiitsutajad? 26 jaanuar 2005 http://www.kroonika.ee/index.php?id=2866
    1999. aastal lõpetas Malle Usuteaduse Instituudi. Oma diplomitöös kaalus ta piibli põhjal argumente, mis on välja mõeldud naistele vaimuliku ameti keelamiseks. «Skandaalne teema, eks ole? Loodan selle kord raamatuna välja anda,» lubab ta.

  17. Forte.ee annab teada, et enampakkumisele on tulnud Einsteini autograaf, milles füüsik teeb veel oma eluõhtul maha religiooni ja mõtet jumalast.

    Alghinnaga kolm miljonit dollarit pandi eBays müüki kiri, milles ajaloo olulisemaid füüsikuid Albert Einstein nimetab ideed jumalast inimliku nõrkuse sünnitiseks.

    Aasta enne Einsteini surma (1954) käsitsi kirjutatud kiri oli adresseeritud filosoof Eric Gutkindile, vahendab Phys.org.

    Einstein avas kirjas oma vaateid religioonile, nimetades muu hulgas Piiblit “austusväärsete, ent ometi primitiivsete ja kõigest hoolimata üsna lapsikute legendide kogumikuks”.

  18. TA liige, mehaanikateadlane Jüri Engelbrecht väidab Õpetajate Lehele antud usutluses, et normaalne maailm ongi mittelineaarne ja et teadlastel peaks lastama tegelda nende erialase tööga, mitte aruannete täitmisega. Postimees on sama artikli avaldanud oma arvamusveebis.

    Väga palju rõhutakse tänapäeval statistikale, kuid kas see peegeldab ikka tegelikku olukorda? Toon näite. Ühe suure teadusorganisatsiooni äärmiselt tuumakad tulemused avaldatakse ka uurimisraportitena. Thomson Reutersi andmebaasis kajastuvad need aga niimoodi, et autoriteks on kõik, kes seal asutuses töötavad, kaks-kolm tuhat inimest. Ja niimoodi võibki juhtuda, et ühel doktorandil, kes teeb seal tööd, koguneb aastaga näiteks kuuskümmend artiklit. Statistika lööb need kiretult kokku kõigi viidetega, kas võtame selle siis aluseks? Taoline statistika ei tööta. Kui jääda ainult statistikat arvestama, siis poleks vajagi hindamisnõukogusid, igal aastal lööks mõni ametnik arvud kokku ja ütleks, et niimoodi: esimest kümmet, sadat või tuhandet rahastatakse, teised ei saa, kogu lugu.

  19. Wired räägib, et 1950ndate aastate keskel olid Ühendriikide Õhujõud ametis lendava taldriku ehitamisega.

    The National Archives has recently published never-before-seen schematics and details of a 1950s military venture, called Project 1794, which aimed to build a supersonic flying saucer.

    The newly declassified materials show the U.S. Air Force had a contract with a now-defunct Canadian company to build an aircraft unlike anything seen before. Project 1794 got as far as the initial rounds of product development and into prototype design. In a memo dating from 1956 the results from pre-prototype testing are summarized and reveal exactly what the developers had hoped to create.

    The saucer was supposed to reach a top speed of “between Mach 3 and Mach 4, a ceiling of over 100,000 ft. and a maximum range with allowances of about 1,000 nautical miles,” according to the document.

  20. The St. Petersburg Times kirjutab, et Venemaa plaanib juurutada seadust, mis kaitseb lapsi WiFi vahendusel kättesaadava kahjuliku materjali eest.

    MOSCOW — The Communications and Press Ministry has proposed banning children from using Wi-Fi networks in public, potentially making cafes, restaurants and other locations providing the service responsible for enforcing the law.

    Maxim Ksenzov, one of the watchdog’s deputy directors, announced the plan at a Wednesday conference with Internet media representatives, Vedomosti reported, citing participants in the conference.

    Ksenzov said the proposal is tied to the Internet restriction law that comes into effect Nov. 1, allowing the government to block Web pages that fit the law’s definition of material harmful to child welfare.

    Kohalikud oskavad muidugi ridade vahelt lugeda.

    At national cafe chain Shokoladnitsa, “there are no methods at present that make it possible to identify the age of users logging on to the free Wi-Fi in our shops,” said Gennady Sbytov, the company’s vice president for information technology.

    “We see a solution to the [broader] issue in restricting access to certain web portals, in accordance with the law, for all guests,” he said by e-mail. “That way, Wi-Fi access would remain available.”

  21. Business Insider’i teatel plaanivad Ameerika militaristid juurutada kokteili, mis kaitseks sõdureid tapva vaenlase — iseenda — eest.

    The military might have a new weapon in its battle against suicide: smoothies, spiked with omega-3 fatty acids.

    The Associated Press reports the study, being conducted by the Veterans Administration, Medical University of South Carolina (MUSC), and the National Institutes of Health, on behalf of the Army, will build on previous research that proved people with low omega-3 levels face more mental disorders.

  22. Universe Today räägib, et NASA teadlased on Marsilt leitud läikivat objekti tähelepanelikult jõllitanud ja kahtlustavad nüüd, et tegemist on lihtlabase plastprügiga.

    The rover team is still looking closely at the shiny object, seen in images of the sandy regolith near the rover, and they issued a report today saying their initial assessment is that the bright object is something from the rover, and not Martian material. It appears to be a shred of plastic material, “likely benign,” they said, but it has not been definitively identified.

    A loose piece of plastic or insulating tape may have jarred free during the rover’s shaking of the sample of Martian regolith it recently scooped up.

  23. Skeptik.ee-l on puudu rubriik “teata umbluust.”

    Teatan: http://www.maandus.ee/

    Tsitaat kodulehelt: “Tänapäeva moodne elustiil on meid kõiki Maast üha kaugemale viinud, põhjustades inimkehas puudujääki maa vabadst laengukandjats. Oleme bioelektrikud polaarsel planeedil, ühendus maaga on meie loomulik seisund.
    Astu ühendusse ja lase virgutavad laengud liikvele !”

    Turustatavad tooted:
    * Maanduslina – http://www.maandus.ee/maanduslina
    * Maandusmatt – http://www.maandus.ee/maandusmatt (NB! Vt lehekülje alt ka “lisatarvikuid”)

  24. @maali:

    Seda saaks kommenteerida osundusega tarbijakaitseseadusest: § 4 (1) Tarbijal on õigus saada pakutava kauba või teenuse kohta ohutuse, samuti tervise, vara ja majandushuvide kaitse seisukohalt vajalikku teavet.

    Äriregistri teabesüsteem ja Google annavad mõne minutiga rohkesti teavet ka asjaomase ettevõtja kohta.

  25. Tele2 ämber: vanapaganaga reklaam tekitas usklikus riigis skandaali Postimees

    Mõned aastad tagasi tuli Tele2 Šveitsis lihavõttepühade ajal välja reklaamiga, mille peategelane oli vanapagan. Reklaam põhjustas usklikus riigis tohutu skandaali.

    Tele2 Eesti juhatuse esimees Mindaugas Ubartase sõnul teevad rahvusvahelised firmad tihtipeale vea, üritades kasutada universaalseid lahendusi ja jättes arvestamata kohaliku kultuuri eripäradega. «Näiteks Eestist vaadates ei tundu kuradikesega reklaam väga šokeeriv, kuid Eurostati andmetel usub 85 protsenti šveitslastest jumalat või kõrgemat võimu ja kampaania tulemus oli pahameeletorm,» rääkis Ubartas. «Reklaamid, mis kasutavad religiooni, seksi või poliitikat, on intrigeerivad, kuid ka ühtlasi libe tee.»

    «Olenemata sellest, et Šveitsi kampaania finantstulemused olid head, võtsime toona reklaami kiiresti eetrist maha, kuid mõned kommentaatorid pole tänini lugu unustanud,» ütles Ubartas.

  26. Postimees: Inimeste kodudesse pressivad petistest õhu-uurijad

    Mitmed Tallinna ja Harjumaa inimesed on helistanud terviseametisse ning küsinud, miks neile koju õhu-uuringuid tellitakse. Terviseamet kinnitab, et nemad pole kelleltki õhu-uuringuid tellinud ja inimeste kodudesse tahavad tulla liba-uurijad.

    Saluri usub, et tegemist on mingi toote müümisega ja ostjale n-ö pähe määrimisega. «Vanemad inimesed tunnevad, et kui öeldakse «terviseamet tellib», siis neil on kohustus. Aga see pole nii, keegi ei pea laskma võõraid inimesi oma koju.»

  27. salvey ütles:

    Mõned aastad tagasi tuli Tele2 Šveitsis lihavõttepühade ajal välja reklaamiga, mille peategelane oli vanapagan. Reklaam põhjustas usklikus riigis tohutu skandaali.

    Kui ma õigesti mäletan, on Vanapagan ugrimugri-spetsiifiline tegelaskuju, keda ei saksa ega prantsuse moodi Šveitsi kandis kohata ei tohiks. Ilmselt oli tegemist mingisuguse teise sarvilise elukaga.

    Mulle on veel kõrva jäänud, et sarvilistesse elukatesse suhtuvad saksašveitslased pehmemini kui prants-šveitslased ja protestantlikud sakslased pehmemini kui katoliiklikud, aga ma ei tea peast, kuskohas need piirid Šveitsis joosta võiksid.

    Kokkuvõttes — Šveitsi kuulutamine “usklikuks riigiks” ühes ilmutamata vihjega, et Šveitsi kultuur on homogeenne on kole jama.

  28. Meerika Õhujõud räägivad katsetustest biooniliste õhurongide vallas. Seni on hanereas lendama pandud kaks lennukit.

    Flight tests with C-17s “vortex surfing” at Edwards Air Force Base, Calif., Sept. 6 and Oct. 2, have demonstrated potentially large savings of fuel and money by doing what geese do naturally. Tests show that flying in formation might be smarter than flying alone for Airmen, and not just for birds.

    “The concept, formally known as Surfing Aircraft Vortices for Energy, or $AVE, involves two or more aircraft flying together for a reduced drag effect like what you see with a flock of geese,” said Dr. Donald Erbschloe, the Air Mobility Command chief scientist.

    dig jääb pikisilmi pikiminutit ootama vandenõuteoreetikut, kes teataks, et niimoodi ei ole võimalik lennata ja USAF hõikas võimatu maha selleks, et vaenulikud õhujõud rumala peaga hanerida järele ahviksid ja seeläbi hulgast lennukitest nende kokkupõrkamise teel ilma jääksid.

  29. BBC teatel on Curiosity leidnud iseäraliku kivi.

    It was expected to be just another lump of dull basalt, but the first rock examined up close by Nasa’s Mars rover proved to be a little more interesting.

    These form from relatively water-rich magmas that have cooled slowly at raised pressures, said Edward Stolper.

  30. BBC räägib Ukraina uuest seaduseelnõust, mille järgi tohivad geid loominguteostes olla ainult mittepositiivsed kangelased.

    The Ukrainian parliament could give final approval next week to a bill that aims to outlaw “pro-homosexual propaganda” – any “positive depiction” of gay people, gay pride marches, or even the screening of a film like Brokeback Mountain.

    Critics have described the legislation, which imposes indeterminate fines and up to five years in prison for repeat offenders, as a throwback to the Middle Ages, although it is only a couple of decades since homosexuality was a criminal offence here and in the rest of the USSR.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga